skip to content

Våra hästar

Stuteri Unik är ett fjordhäststuteri i Kolmården(tidigare Vikbolandet)som har funnits sedan många år tillbaka. Fjordhästen är väldigt allsidig och används i dressyr, precision och bruks, både ridning och körning och hopp. Vi bedriver avel och uppfödning samt nöjesrider, kör och tävlar. För närvarande har vi 19 fjordhästar allt från 6 månader till 27 år i färgerna musblack, rödblack och ljusbrunblack. Två av våra ston är dräktiga.

Fjordhästen är en av de äldsta hästraserna i Europa. I många hundra år har man drivit renavel med denna ras i de norska fjord- och fjällbygderna på Vestlandet. De naturliga förhållandena har i stor  utsträckning förhindrat inkorsning av andra raser i fjordhästen. Från att tidigare ha varit en mycket efterfrågad småbrukarhäst i sitt hemland Norge, liksom i många andra länder i Europa, har man i  fjordhästen funnit en samarbetsvillig och allsidig familjehäst. Målsättningen bör vara att fjordhästen både skall kunna användas inom sina traditionella områden i jord och skog och dessutom även kunna tillfredsställa de växande kraven på en allsidig användbar familjehäst. Därför vill man att den dels skall vara en  smidig körhäst, dels en häst för ridning i skog och mark (fjordhästen har av naturen ett utpräglat terrängsinne) samt dessutom en tålig ungdomshäst lämpad för lätta tävlingar i hoppning, körning och dressyr.

 

 

Fjordhästens färger

Fjordhästen har den ursprungliga viltfärgen som kallas black. Tillsammans med den blacka färgen förekommer så kallade primitiva tecken. Dessa är: ett mörkt mittparti i pannlugg, man och svans, mörk rand längs ryggen (ål), ibland även mörka tvärränder på underarmar, knän och hasar (zebratecken) och mörka tvärränder över manken (grepp). Vita tecken som t.ex. stjärn kan förekomma men är inte önskvärda.

Följande färger är godkända:

Brunblack, rödblack, musblack, vitblack och isabellblack. Dessa färger förekommer i mörkare och ljusare nyanser.
Ljusbrunblack är den vanligaste färgen på fjordhäst.

Brunblack - Ljusgulbrun/beige till ljusbrun, med svart eller mörkbrun ål och mittparti i man och svans.

Rödblack - Ljusrödbrun, med rödbrun ål och mittparti i man och svans.

Musblack - Ljusgrå till mörkgrå, med grå till svart ål och mittparti i man och svans.

Vitblack - Ljusbeige/gulvit/gråvit, med grå/brun till svart ål och mittparti i man och svans. 

Isabellblack - Ljusbeige/gulvit, med mycket ljus ål och mittparti i man och svans.

 

Copyright © 2015 Stuteriunik | Website Templates by Tradebit | Powered by Website Baker